Dikey E-Ticaret’e Girmenin Önemi

01.03.2019
Dikey E-Ticaret’e Girmenin Önemi

Son yıllarda  Türkiye’de e-ticaret ve web girişimleri çok hızlı bir gelişme ve istikrar sağladı. e-ticarete olan güvenin artması ve internet kullanımının yaygınlaşması ile beraber firmalar arasındaki fiyat rekabetinin de artması, tüketicileri internetten alışverişe özendirir hale getirdi.

Sektördeki büyük oyuncuların artması ve yoğun rekabet kar marjlarını olumsuz bir şekilde etkilese de özellikle düşük sermayeli girişimlerin bakir alanlara doğru kayması yeni girişimleri beraberinde getirdi. Aslında dikey e-ticaret yurtdışında oldukça yaygın olsa da ülkemizde özellikle son dönemlerde gelişme kaydetmektedir.

Dikey e-ticaret siteleri, genel (çok departmanlı) e-ticaret sitelerine oranla daha az sermaye ile kurulabilme imkanına sahip olduğundan dolayı, küçük girişimlerin kendini öğrenerek geliştirmesi açısından büyük bir fırsat sunmaktadır. Firmalar zamanla ürün çeşitliliğini arttırarak sağlıklı bir büyüme kaydetmenin yanısıra daha rahat risk alabilmektedirler.

Tabi niş pazarlara yönelmek tamamen toz pembe bir görüntü çizmemektedir. Özellikle belirli bir alana yönelmek için gerekli olan pazar analizi dikey siteler için oldukça zor olabilir. Daha önce girilmemiş alanlara girmekten dolayı veri bulmakta zorluk çekilebilir. Bu nedenle biraz sabırlı ve süprizlere açık olunması gerekmektedir.

Ürün pazarlaması açısından bakarsak şans bir süreliğine de olsa sizden yana diyebiliriz. Çünkü alanın dar olmasının yanı sıra bu alandaki rekabetin az olması, yada hiç olmaması pazarlama giderlerinizi olumlu yönde etkileyecektir. Tabiki bunun çok uzun sürmeyeceğini bilmeniz gerekmektedir.

Ayrıca dikey alandaki tedarikçiler internetten satışa alışkın olmayan firmalar olabilir, Ürünlerin kargoya uygun olmamasından renk ve desen uyumsuzluklarına kadar bir takım sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Bu sıkıntılar müşteri memnuniyetini de olumsuz etilediği gibi iade ürün sorunlarıyla da karşı karşıya kalabilirsiniz.

Özellikle dikey e-ticaret sitelerinde müşteri memnuniyeti iki kat önemlidir çünkü tüm müşterileriniz forum, blog v.b. yerlerde ürünleriniz hakkındaki düşüncelerini diğer mutlak müşterileriniz ile büyük bir zevkle paylaşacaklardır. Bu nedenle dikey e-ticarete girecek olsanız dahi en azından başlangıç için büyük tedarikçilerle çalışmanız size büyük fayda sağlayacaktır.

Son olarak şunu unutmayın ki, siz bakir bir pazara girecek olsanız dahi, o pazara girecek rakipler mutlaka çıkacaktır. Bu nedenle gelişmeleri takip edip genişleyici bir politika izlemelisiniz.

 

Tümü