Euro Mu Dolar Mı, Altın Mı? Hangi Yatırım Aracı Neden Tercih Ediliyor!

01.03.2019
Euro Mu Dolar Mı, Altın Mı? Hangi Yatırım Aracı Neden Tercih Ediliyor!

Daha konforlu hayat şartlarına sahip olmak için yapılan en önemli şeylerden birisi yatırım yapmaktır.
Yediden yetmişe her yatırımcı, hedeflediği süre içerisinde kendisine kazanç getirecek bir yatırım aracına yönelmek ister. Kimi yatırımcı birikimini dolar, euro, altın ve hisse senedi, kimi yatırımcı ise konut, arsa satın alarak değerlendirir.
Yatırımcıların en çok tercih ettiği yatırım araçlarını birkaç başlık altında inceleyebiliriz:

Dolar
Dünyada en çok kullanılan para birimlerinden biri olan Amerikan Doları (USD), yatırımcıların alım-satım faaliyetlerini yoğun olarak yürüttüğü para birimlerinden biridir.

Dünyada meydana gelen ekonomi ve politik alanlardaki gelişmeler, alınan kararlar vs. doğrultusunda değeri dalgalı bir özellik gösteren dolar, yatırımcılar tarafından en çok tercih edilen yatırım araçlarından birisidir. Gösterdiği performans ile yatırımcıların değişim oranından kar elde etme yoluna girdiği Amerikan Doları en çok tercih edilen para birimidir.

Euro
Amerikan dolarının ardından en çok tercih edilen para birimi Euro Bölgesi para birimi olan Euro’dur.
Euro, USD’nin ardından dünyada en büyük ikinci rezerve sahip para birimidir. Euro Bölgesi’nde yaşanan ekonomik çalkantılara rağmen değerini koruyan Euro, yatırımcıların Avrupa Birliği ülke ekonomilerine duyduğu güven doğrultusunda en çok alım-satım yapılan para birimlerinden birisidir.

 

Altın
Dikkat çekici görünümü ve doğada sınırlı sayıda bulunması sebebiyle ekonomide önemli bir yeri olan altın, keşfedildiği M.Ö. zamanlardan bu yana birçok alanda kullanılmıştır. Gerek “yastık altı” adı verilen ortamda saklanması gerekse finans piyasalarında  fiziksel olarak sahip olunmadan da elde edilmesiyle altın, günümüzün en önemli yatırım araçlarından biridir.

Ekonomik ve politik çalkalanmaların piyasalardaki etkilerinin görüldüğü dönemlerde yatırımcılar tarafından yoğun talep gösterilen altın, “güvenli liman” olarak konumlandırılmıştır.

Bu doğrultuda güvenli liman arayışındaki yatırımcıların piyasalarda belirsizlik ortamının hüküm sürdüğü dönemlerde vazgeçilmez yatırım aracıdır.

Borsa
Borsa, alım satımı gerçekleştirilebilir nitelikte olan ürün ve malların işlem gördüğü bir finans piyasasıdır. Ticari faaliyete konu oluşturabilecek bu ürün ve mallara belli başlı madenler (altın, gümüş, bakır), çeşitli enerji kaynakları (doğalgaz, petrol), tarım ürünleri (kakao, pamuk) örnek verilebilecek iken, borsada işlem gören diğer yatırım araçları döviz, menkul kıymetler; bono, tahvil ve hisse senetleridir.

 

 

Tümü