Sınırlı Bir Bütçeyle İşinizi Pazarlamak Için 8 Yöntem

01.03.2019
Sınırlı Bir Bütçeyle İşinizi Pazarlamak Için 8 Yöntem

HubSpot’a göre, şirketler için en önemli üçüncü pazarlama zorluğu, bütçeleme kaynaklarının yetersizliğidir. Girişim veya melek sermaye ile başlangıç yapmıyorsanız, muhtemelen sınırlı bir pazarlama bütçeniz vardır. Aşağıda, işletmenizi sınırlı bir bütçeyle pazarlayabileceğiniz bazı yolları sizler için derledik.

Gerilla Pazarlama Yapın:
Gerilla pazarlama, büyük bütçenin yerine yaratıcılığı, hayal gücü ve özgünlüğü kullanmaya benziyor. Sınırlı bir bütçeye sahip akıllı küçük işletmeler genellikle büyük şirketlerle rekabet etmek için guerilla pazarlaması kullanır. Yaratıcı guerilla pazarlama fikirlerinin kısıtlaması yoktur. İşte birkaç örnek:

  • Sokakta kullanılabilecek bir ürün satıyorsanız, ürününüzü doğrudan potansiyel müşterilere tanıtmak için gizli ajanlar kullanın. Örneğin Sony, yabancılardan fotoğraf çekmelerini istemek için ajanlar kiraladı ve sonrasında müşterilerin kameralarına olan ilgisi büyüdü.
  • Kalabalığın dikkatini toplamak ve markanızın farkındalığını artırmak için birden ortaya çıkan insan topluluğu organizasyonu düzenleyin. (Genelde bu topluluklar güzel, hareketli canlı müzik eşliğinde dans edip, çevredeki insanları da buna dahil ederler).

Sosyal medyada sosyalleşin.
Pew Araştırma Merkezi Raporu’na göre: Amerikalı yetişkinlerin neredeyse üçte ikisi günümüzde sosyal medya kullanıyor. Bu, son on yılda yaklaşık on kat arttı.

Popüler sosyal medya kanalları Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Reddit, LinkedIn, Google Plus ve Snapchat’dir. Bu sosyal medya platformlarının her biri kendi başına eşsizdir ve benzersiz katılım yöntemleri gerektirir. Bir kerede hepsinde ustalaşmayı denemek yerine, beğendiğiniz birkaçını seçin ve bunlardan birinde ustalaşmaya çalışın.

Değerli içerik oluşturun
Potansiyel müşteriler yalnızca harika içeriğe bayılmıyor, aynı zamanda Google’ı da seviyor. Bilgi paylaşmanın çok fazla yolu vardır, blog yazma, video oluşturma vs. Sadece bir uzman olarak yetki kazanmakla kalmazsanız, aynı zamanda ücretsiz trafik elde edersiniz. Ayrıca başka tamamlayıcı bir web sitesi için konuk blog yazıcısı olmayı veya bir podcast’te röportaj yapmayı teklif edebilirsiniz.

İçeriği kendiniz üretmek zorunda kalmazsınız. Upwork gibi web siteleri aracılığıyla serbest yazarlar, grafik tasarımcıları ve kişisel asistanlar kiralayabilirsiniz. Fikirleriniz tükenirse, eski içeriği yeniden kullanabilirsiniz.

Yarışmalar ve ödüller.
Marka bilinirliği oluşturmak ve potansiyel müşterileri bağlamak için arzulanan veya eğlenceli öğeler hediye edin. Pahalı olması gerekmez. Çevrimiçi e-kitaplar, beyaz kağıtlar ve kontrol listeleri gibi şeyler size zamanınızdan başka bir şey kaybettirmiyor.

Ayrıca, üyelerin ürününüzü dürüst bir inceleme karşılığında ücretsiz veya indirimli bir fiyatla denemeyi kabul ettiği Facebook grupları aracılığıyla ürünlerinizi tanıtabilirsiniz. Balonlar, akıllı telefon mendilleri, anahtarlıklar, buzdolabı mıknatısları, kalemler ve not defterleri gibi üzerlerinde reklamlarınız olan fiziksel hediyeler her zaman popülerdir.

Ayrıca pazarlamanızı ilginç, çekici ve eğlenceli hale getirerek bir viral pazarlama etkisi yaratabilirsiniz. Viral hale gelen en çılgın pazarlama çabalarından biri ALS Buz Kovası Yarışması’dır. İnsanlar arkadaşları ve aileleri 24 saat içinde meydan okuyup kendilerine buz gibi soğuk su döküyorlardı. Bunu yapmakta başarısız olanlar ALS hayır kurumuna bağış yapıyordu.

Sırtınızı ortaklara yaslayın.
Sınırlı bir pazarlama bütçesine sahip küçük bir işletme olduğunuzda, diğer tamamlayıcı işletmelerle iş ortaklığı yapmak mantıklı olur. Bunlar, üreticileri, tedarikçileri ve satıcıları içerebilir. İşiniz bittiğinde ikiniz de kazanmakla kalmaz, aynı zamanda başka bir işletmenin size önermesi güvenirliliğinizi arttırır.

Örneğin, müşteri listelerini değiştirebilir ve yaptığınız her satış için işletmeye bir komisyon ödemeyi teklif edebilirsiniz. Sadece müşterilerinizden detaylarını paylaşmaları için izin talep ettiğinizden emin olun!

Mevcut müşteri tabanınız dahilinde de ortak arayabilirsiniz. Müşterilerinizi size yönlendiren ürünler için ödüllendirdiğiniz sevk ödülü programı oluşturun. Pazarlama konusunda sözler son derece etkilidir.

Ölçeklenebilir reklam kanallarını kullanın.
TV, radyo ve gazete ilanları gibi geleneksel reklamcılık araçları son derece pahalı ve etkinliğinin ölçülmesi zor alanlardır, ancak çevrimiçi reklamcılık daha ucuz ve daha hedeflenebilirdir. Popüler seçenekler, Google Pay Per Click Ads ve Facebook reklamlarıdır. Ayrıca, işinizi Google Haritalar, Yelp, Google Business gibi ücretsiz çevrimiçi dizinlerde listelemeyi unutmayın.

Bu ücretsiz veya uygun maliyetli yöntemlerle en yeni ürünlerinizi ve hizmetlerinizi de tanıtabilirsiniz:
-Müşteriler beklerken promosyonlarınızı ard arda çalan bir telefon mesajı.
-Perakende mağazanız varsa en yeni teklifinizi ilan eden pencere çıkartmaları.
-Araç mıknatısları ve tampon etiketleri, şehir etrafında araba kullanırken reklamınızı gösterir.
-E-posta imzaları veya antetli kağıtlarda reklam yayınlama.
-Özel tatil indirimleri, doğum günü kuponları ve sürpriz ödülleri e-posta listenize göndermek.

Medyadan faydalanın.
İşinizi medya tarafından gerçekleştirmek ücretsiz pazarlamadır. Medyanın dikkatini çekmek için bunları deneyin:
-Bir tanıtım dublörü oluşturun. Kendinizi sınırlamayın ve çılgınca şeyler düşünün.
-Topluluk için bir şeyler yapın ve etkinlikten önce bir basın açıklaması gönderin. Örneğin, bazı yenilikçi kuaförler evsizlere ücretsiz saç kesimi teklif ettiler.
-Ürünlerinizi veya hizmetlerinizi hediye veya ödül olarak bağışta bulunarak veya bir yarışma düzenleyerek bir etkinliğe sponsorluk yapın.
-Radyo ve TV için görüşme fırsatları da arayabilirsiniz. Uzmanlığınıza katkıda bulunmak için fırsatlar aramak için A Reporter Out gibi bir e-posta listesine kaydolun.

Başkalarına yardım ederek kendinize yardım edin.
Tüm pazarlamanız seyircinize biraz faydalı olmalıdır. Pazarlama çabalarınızı izleyicilerinize rahatsızlık vermek yerine hoş geldiniz hırsızlığı yapabilmenin birçok yolu vardır. Bunları deneyin:
-Yararlı bilgiler verin. Bilgi pazarlamanın, satışları artırmada son derece etkili olduğu kanıtlanmıştır. Kitlenizi ilgilendikleri sorunlarla ilgili olarak eğiterek, aynı zamanda müşteri tabanınızı büyütmekle kalmıyor, aynı zamanda kendinizi çözüm olarak konumlandırıyorsunuz. Bunu yapmak için bir Meetup grubu, bir etkinlik, bir sınıf veya çevrimiçi bir web seminerine ev sahipliği yapın.
-Yardım sağlayın. webdeki forumlarda ve web sitelerinde yayınlanan soruları cevaplayın ve daha fazla bilgi için kitlenizi web sitenize yönlendirin.
-Kitlenizi eğlendirin. Onları güldürün veya ağlatın. Gördüğünüz komik ve dokunaklı reklamları ve ne kadar sürede paylaşıldığını düşünün.

İşletmenizi sınırlı bir bütçeyle pazarlamak tamamen mümkündür. Yaratıcı olmanız ve geniş düşünmeniz yeterlidir.

 

Tümü