Resmi tatillerde çalışma yasak mı?

01.03.2019
Resmi tatillerde çalışma yasak mı?

Resmi tatiller hem çalışanların dinlenme imkanı bulduğu hem de milli birlik ve beraberliğimizin pekiştiği günlerdir. İş Kanunu da bu günleri önemsemiş ve özel bir takım hükümler getirmiştir. Peki resmi tatilde çalışma nasıl olur? Mümkün müdür? İşçi çalışmak istemezse ne olur?

Ulusal bayram ve genel tatil günleri

 

Halk arasında resmi tatil olarak adlandırılan bu günlerin bir kısmı bayram, bir kısmı genel tatil günüdür. Bir yıl içerisinde 15,5 gün ulusal bayram ve genel tatil günü bulunur. Bu günler şunlardır:

  • Arefe günü ile birlikte 4,5 gün Kurban Bayramı
  • Arefe günüyle birlikte 3,5 günü Ramazan Bayramı
  • 28 Ekim öğleden sonra ile birlikte 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
  • 1 Ocak yılbaşı
  • 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
  • 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü
  • 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı
  • 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik günü
  • 30 Ağustos Zafer Bayramı

Resmi tatilde çalışmak yasak mı?

İşçinin resmi tatil günlerinde çalışmaması esastır. Yani, İş Kanunu onun öncelikle bu günlerde dinlenmesi istemiştir. Ama yine de, işçinin onayı alınırsa, çalıştırılmasının da önü açılmıştır. Bunun anlamı, resmi tatilde çalışmanın yasak olmamasıdır.

İşçi çalışmak istemiyorsa!

 

Öyle ya, işçi resmi tatil günlerinde çalışmak istemeyebilir. İşveren, işlerin durmaması için bu günlerde çalışmaya devam etmek istese de, işçi çalışmak istemezse ne olur? İş Kanununa göre, rızası alınmadan, işçinin resmi tatil gününde çalıştırılması mümkün değildir.

İşçi onay verdiği halde çalışmak istemezse ne olur?

Çalışma hayatı uygulamasında, resmi tatil için çalışma onayları her seferinde tek tek alınmaz. Bunun yerine, ya iş sözleşmesiyle peşinen ya da yılda bir kez muvafakatname imzalatılarak onaylar alınmaktadır.

İşçi iş sözleşmesiyle ya da muvafakatnameyle onay vermişse, artık resmi tatillerde çalışmakla mükelleftir. Aksi takdirde, işveren tarafından haklı ya da geçerli nedenle işten çıkarılabilir. Böyle bir durumda, önceden onay vermesine rağmen resmi tatilde çalışmak istemeyen işçi, bir dilekçe vererek bu iradesini işverene ulaştırmalıdır.

 

Resmi tatil ücreti

Resmi tatil ücreti ya da doğru kullanımıyla genel tatil ücreti, işçinin çalışmadan geçirdiği resmi tatil günü için ona ödenen ücrettir. Yani, işçi ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmasa bile, bir günlük ücretini almaya hak kazanacaktır.

Buna rağmen işçi resmi tatilde çalışırsa, bir de çalıştığı için ücret alacak ve toplamda 2 günlük ücrete hak kazanacaktır. Bunlardan birisi çalışmadan hak ettiği genel tatil ücreti, diğeri ise çalışmasının karşılığı olan ücrettir.

Resmi tatil ücreti yerine izin

Bazı işyerlerinde böyle uygulamalar olduğunu görüyorum. Şunu net bir şekilde ifade etmeliyim ki; resmi tatil çalışması yapılmışsa, bunun karşılığında işçiye ücret vermek yerine izin kullandırmakmümkün değildir. İşçinin rızası bile olsa, bu durum yasal olmaz. Resmi tatilde çalışan işçiye bir günlük fazladan ücret mutlak surette ödenmek zorundadır.

SONUÇ

Resmi tatilde işçi çalıştırılması yasak olmamakla birlikte, İş Kanunu bu günlerde işçinin çalıştırılmaması taraftarıdır. Çünkü hem bu günlerde çalışmayı işçinin onayına bağlamış hem de çalıştırılması halinde işçiye bir günlük fazladan ücret ödenmesini istemiştir.

İş sözleşmesiyle ya da muvafakatnameyle peşinin onayı alınan işçi ise, işverenin talebi olması durumunda resmi tatillerde çalışmak zorundadır.

 

Tümü