Kıdem tazminatı alamayan işçi ne yapmalı?

01.03.2019
Kıdem tazminatı alamayan işçi ne yapmalı?

Kıdem tazminatı alamayan işçi ne yapabilir?

Kıdem tazminatı, birçok işçi için bir tür motivasyon kaynağıdır. Motivasyon kaynağı olmasının nedeni ise, işçinin işten ayrılırken almayı planladığı toplu paradır. İşçinin iş yerinde geçirdiği her bir yıl için artan oranda aldığı bu tazminat aynı zamanda damga vergisi dışında bir kesintiye de uğramadığı ve brüt ücret üzerinden hesaplandığı için işçi açısından büyük önem arz etmektedir.

Kıdem tazminatı alma şartları neler?

Bu konuda daha önce yazdığım şu yazıyabakarak çok ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz. Ama şu kadarını söyleyebilirim ki, kıdem tazminatı almanın iki temel gerekçesi vardır:

  • İşyerinde en az 1 yıldır çalışıyor olmak
  • İş sözleşmesi, kıdem tazminatını hak edecek şekilde sona ermek.

Kıdem tazminatı ödenmezse ne olur?

Gelelim yazımızın konusuna. Kıdem tazminatı alma şartlarına sahip olan bir işçi, buna rağmen kıdem tazminatını alamayabilir mi? Ne yazık ki dönem dönem bu durumla karşılaşılabilmektedir. Bunun nedenleri arasında; işverenin kıdem tazminatı ödemekten kaçınmak istemesi, işverenin kıdem tazminatı ödeyecek parasının olmaması, işverenin iflas etmesi ya da işçi ile işverenin kıdem tazminatı konusunda uzlaşamaması gösterilebilir. Böyle bir durumda işçinin iki alternatifi bulunmaktadır.

Önce ihtarname

Kıdem tazminatı ödenmeyen işçiye ilk tavsiyem, bu durumu yazıya dökerek, mümkünse noter kanalıyla işverene ihtarname çekmeleridir. İhtarnamede kıdem tazminatı alacağından açıkça bahsedilmeli ve işverene bunun ödenmesi için makul bir süre tanınmalıdır. Buna rağmen ödeme yapılmazsa iki alternatiften birisi ya da ikisi birlikte seçilebilir.

İşkur’a kıdem tazminatı için başvuru

 

dem tazminatını alamadığı gibi bu konuda işvereniyle anlaşma da sağlayamayan işçinin ilk seçeneği Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleribünyesindeki şikayet masalarına başvurmaktır. İşkur’a yapılacak böyle bir başvuru yetkili memurlarca incelenecek ve işçi ile işveren bir araya getirilerek uzlaştırılmaya çalışılacaktır. Ancak buradan çıkan sonuç ne işçi için ne de işveren için kesin değildir. Ancak mahkeme aşamasında delil olarak kullanılabilecek niteliğe sahiptir.

İş Mahkemesinde kıdem tazminatı için dava açma

İşçinin ikinci alternatifi ise İş Mahkemesine dava açmaktır. İster İşkur’a başvurmuş olsun isterse başvurmamış olsun, işçi kıdem tazminatı alacağını İş Mahkemesine götürebilir. Burada işçinin dikkat etmesi gereken husus, kıdem tazminatının 10 yıllık zaman aşımına tabi olduğudur. Yani dava, işçi işten ayrıldıktan sonra 10 yıl içinde açılmalıdır.

SONUÇ

İşten ayrıldığı halde hakkı olan kıdem tazminatının ödenmediğini iddia eden işçi öncelikle işverene bu konuda bir ihtarname göndermelidir. Sonrasında ise dilerse İŞKUR’a başvurarak buradan sonuç almayı bekleyebilir, dilerse de direkt olarak İş Mahkemesinde alacağının tahsili için dava açabilir

 

Tümü