İnsan Yönetmek Mi, Işi Yönetmek Mi?

01.03.2019
İnsan Yönetmek Mi, Işi Yönetmek Mi?

Yönetim denildiğinde her nedense ilk akla gelen insan yönetimi olmaktadır. Evet, insan yönetmek kuşkusuz çok önemli ama asıl olan işi yönetmek olduğuna göre insan yönetimi işin aslı değil, asıl işin çok ama çok önemli parçalarından biridir.

Her neyi yönetirseniz yönetin, akademik kitaplara bakarsanız yapmanız gereken 4 önemli şey var. Bunlardan birincisi işin planlanması, diğeri ise bu plana göre işlerin, insanların, makine ve ekipmanın organize edilmesi, üçüncüsü tüm bu kaynakların etkin bir şekilde yönetilmesi ve son olarak da tüm bu yapılanların denetlenerek, eksikliklerin giderilmesi ve yeni planların yapılmasıdır.

Ama işin hangi aşamasında olursanız olan sizden beklenen en önemli şey bir KARAR vermenizdir. Konuyu tam olarak bilseniz de bilmeseniz de, üstelik bir de zaman baskısı altında sizden bir karar vermeniz beklenecektir. Bir yönetici verdiği kararların doğruluğu oranında iyi, başarılı ya da başarısız yönetici olarak değerlendirilir. O zaman kritik soru şu: Verdiğiniz kararlar ne kadar doğru?

Eğer konuyu gerçekten biliyorsak sorun yok tabii, kararımızı veririz olur biter. Ya bilmiyorsak? Her şeyi bilmemiz, her detaya hakim olmamız da olası değil. O zaman yeterli bilgi sahibi olmadan verdiğimiz kararların doğruluk derecesi her zaman endişe yaratabilecek, güven zedelenmesine neden olabilecektir.

 

Tümü